Конспекти уроків для 5-11-х класів, ЗНО

Розпродаж журналів 2019-2020-х років Календарно-тематичне планування уроків з української мови та літератури на 2023-2024 н.р. (5-11 класи)

Стаття №2 з журналу «ДИВОСЛОВО» №11 (704) 2015 р.

Віра КРИСЮК. Учнівська конференція за

повістю Осипа Турянського «Поза межами болю»

Великі трагедії в житті народів не проходять безслідно, а такі, як війна, й поготів. Вони залишають рани, що завжди ятряться у згадках про втрати. Перша світова війна стала чорною сторінкою в історії людства, а найбільшого горя завдала тим, хто пережив її від першого дня до останнього.

Багато українських юнаків було мобілізовано до австрійської армії 1914 р. й кинуто на австро-сербський фронт. Узимку 1914 р. німецька армія пішла в наступ, і серби, відступаючи, повели із собою через албанські гори «дорогою смерті» 60 тисяч полонених, живими з яких залишилося тільки 15 тисяч. Серед полонених, приречених на смерть, був і майбутній автор повісті-поеми «Поза межами болю» Осип Турянський. У цьому творі він озвучив своєрідний протест без протесту. Показуючи війну, автор уникав зображення батальних сцен. Реалістичний з елементами модерністської естетики твір є класичним зразком поезії у прозі.

О. Турянський із глибоким психологізмом формулює основну філософську концепцію буття: сила духу і чітке усвідомлення мети у житті допоможуть людині подолати перепони, повернутись із-поза «меж болю». Твір утверджує здоровий душевний і моральний оптимізм, життєвий та ідейний позитивізм українського народу. Саме тому вельми доцільним є вивчення повісті-поеми у школі. Учні мають прочитати текст, опрацювати додаткову літературу, зокрема статті Степана Пінчука, Романа Федоріва та професора Роберта Плєна. Готуючись до уроку, старшокласники самостійно обирають організатора конференції і визначають теми своїх виступів, повторюють правила ділового етикету.

Пропоновані матеріали мають пізнавальний та виховний потенціал. У методичній розробці подано план проведення ділової гри – конференції та рекомендації щодо підготовки учнівських виступів.

Отримати методичну статтю з журналу

Интернет-магазин АБАРИС