Конспекти уроків для 5-11-х класів, ЗНО

Розпродаж журналів 2019-2020-х років Календарно-тематичне планування уроків з української мови та літератури на 2023-2024 н.р. (5-11 класи)

Стаття №1 з журналу «ДИВОСЛОВО» №03 (684) 2014 р.

Юлія РОМАНЕНКО. «Учітеся, брати мої, думайте, читайте…»

(Вивчаємо дієслово в 10 класі на матеріалі «Кобзаря»)

Тема. Стилістичні можливості граматичних форм часу, способу, особи, виду, стану дієслів. Функції дієслова в художньому стилі. Синонімія форм часу дієслів. Стилістичне вживання способових і часових форм дієслова.

Мета: сформувати в учнів поняття про стилістичний потенціал дієслова, удосконалювати вміння з’ясовувати функції і роль способові-часових форм дієслова в текстах художнього стилю, навчати аналізувати явище синонімії часових форм дієслова у творах Т. Шевченка, на прикладі його поезій дослідити специфіку використання цієї частини мови в різних аспектах: лексичному, граматичному і стилістичному; розвивати вміння виразно читати й декламувати поезії, будувати самостійне висловлення на лінгвістичну тему; виробляти навички проведення лінгвістичного експерименту; формувати ставлення до «Кобзаря» як до незглибимого джерела етичної та естетичної культури, духовності українського народу; плекати пієтет до правдивого Шевченкового слова, захоплення його геніальною простотою і невмирущою потужністю.

Отримати методичну статтю з журналу

Интернет-магазин АБАРИС