Конспекти уроків для 5-11-х класів, ЗНО

Розпродаж журналів 2019-2020-х років Календарно-тематичне планування уроків з української мови та літератури на 2023-2024 н.р. (5-11 класи)

Стаття №3 з журналу «ДИВОСЛОВО» №01 (694) 2015 р.

Юлія РОМАНЕНКО. Найперше – знати мову, якою пишеш

 (Урок української мови в 10 класі)

   Тема. Експресивні можливості звуків української мови. Подовження приголосних, спрощення у групах приголосних. Основні історичні чергування приголосних звуків при словозміні і словотворенні.

   Мета: розширити, доповнити й узагальнити знання учнів про фонетичні зміни в українській мові та стилістичні функції цих мовних явищ, навчити помічати й аналізувати їх на матеріалі текстів різних типів, стилів і жанрів; виробляти вміння визначати роль фонетичних явищ у творенні образності та поетики віршованих текстів; удосконалювати вміння самостійно знаходити, опрацьовувати, узагальнювати теоретичний матеріал і презентувати його у вигляді схем, повідомлень на лінгвістичну тему, мультимедійних презентацій тощо; розвивати навички колективної роботи, взаємонавчання та взаємодопомоги; виховувати організованість, відповідальність; на основі текстового дидактичного матеріалу розширити уявлення учнів про творчість Василя Симоненка, підвести до усвідомлення його творчого доробку як невичерпного джерела філологічних досліджень.

Отримати методичну статтю з журналу

Интернет-магазин АБАРИС